tisdag 27 november 2012

GHANANSK FUFU

FUFU

Fufu är basfödan i Ghana. Den äter man med någon soppa till. Man äter med händerna. Fufu kan göras av olika ingredienser. I norra Ghana gör man den av jamsrötter. I södra Ghana gör man den av cassava och  plantain. Det finns också pulver att köpa nu för tiden som är gjort av det ena eller andra och man bara blandar med vatten. Det finns även i afrikanska affärer här Sverige.


SÅ GÖR DU FUFU
En stor jamsrot räcker till fyra personer helt säkert, kanske sex, lite beroende på hur stor portion man äter, eller storleken på roten.

Skala jamsen och dela den i bitar. Koka den sedan tills den är mjuk och du lätt sticker en gaffel i den (som att koka potatis). Den ska inte kokas för mjuk då blir Fufu´n för lös.

När den är kokt lägg den i matberedaren (den del som ni hackar grönsaker med ) Ta inte för mycket åt gången, några bitar t.ex. tre stycken ungefär i storlek med tre potatisar Kör med kniven tills bitarna är sönderhackade. Fortsätt köra tills jamsen blir en slät klump, ungefär som bulldeg. Det finns så mycket stärkelse i jams att den ändrar konsistens på detta sättet när man mixar den. Den ska bli en slät lite seg deg. Om man vill ha fufun lite mjukare, kan man tillsätta lite vatten, men försiktig så den inte blir för mjuk. Man ska kunna älta den som en bulldeg. Då är den lagom. Denna degen lägger man i en djup skål och serverar. Såsen häller man över och lägger köttet i skålen. Sedan äter man med fingrarna, tar en bit av fufun, doppar i soppan och äter även köttet med fingrarna. (Man kan självfallet äta med sked om man inte vill äta som en ghanan!)

Lägg inte för mycket i maskinen på en gång, för då orkar den inte hacka och få den smidiga konsistensen. Så det jag gör är att jag tar ca tre – fyra bitar och gör klart, det blir som en portion kan man säga. Sedan tar man nästa portion. Vill man sedan jobba degen ännu lite mera, kan man använda degskålen och arbeta den precis som bulldeg tills den är alldeles slät och smidig.

Vill man ha lite smak i fufun kan man ha i lite salt och peppar när man hackar. Men det är mycket smak i soppan. Så i Ghana har man inte kryddor i själva fufun. Därför kan den för oss kännas lite smaklös för sig.

Soppa till Fufu (kallad Light Soup)

Ingredienser

Kött/Fisk
Röd Chili Peppar
Auberginer
Färska tomater
Vitlök
Buljongtärning
Lök
Salt
Ingefära
Tomatpuré
Vatten

Hacka ingredienserna för hand eller i mixer. Har ni mixer är det det bästa.  Det ska inte mycket vatten i, då blir soppan för tunn. Det blir ju vätska av grönsakerna när de kokas. Hur mycket man ska ta av varje grönsak beror ju på hur många som ska äta. Till fyra portioner kan man ta ca  fem chili peppar, 2 auberginer, fyra tomater, 1 vitlök, 3 lökar och en halv burk tomatpuré. Auberginerna ska vara gula, men man kan även använda blå. I auberginer finns det stärkelse som gör att soppan tjocknar lite, utan redning. Det räcker med 1 deciliter vatten på detta. Som sagt kan man blanda lite hur man vill och vad man vill i soppan.

Man låter allt koka upp och puttra i ca 30 minuter. Sedan ska den silas så att den är klar, utan bitarna av grönsaker. Då är det riktig light soup. Men bitarna är ju goda och matiga, så har man inte varit i Ghana och ätit riktig Fufu och vet hur soppan ska se ut, är det inte fel om man inte silar, och det är gott.

Kött i soppan - mest vanlig i Ghana är getkött eller kyckling. Men man kan ta vilket kött som helst och skära i bitar. Kycklingen delar man i klubbor etc, man skär inte småbitar. Köttet ska vara i lite stora bitar som man sedan tar med fingrarna och äter.

Soppan kan även vara med skaldjurssmak eller med fisk i. Det bestämmer man själv.

Köttet kan man koka för sig och lägga i den färdiga soppan. Beroende på vilket kött man använder och hur lång koktid som behövs. Kyckling tar inte lång tid, så den kan man dela och lägga  i soppan så den kokar i soppan. Det samma kan man med fisk. I Ghana lägger man hela fisken i med ben och fenor och allt, men det behöver ni ju inte göra.

Fuskfufu!

Nu tänker ni kanske att detta törs ni inte prova, eller ni kan inte för ni hittar inte jamsrötter i affären! Men, det går att fuska lite och få en god fufu, även om den inte smakar riktigt som riktig fufu.

Fuska gör man på detta sättet:
4 dl potatismospulver
2 dl potatismjöl
ca 1 liter vatten (För mycket vatten gör degen för lös. Så ta det försiktigt.)

Blanda ingredienserna kalla i en kastrull. Ställ kastrullen på varm platta (fyrans värme) och rör om hela tiden tills det formas en tjock jämn smet. Rör blandningen snabbt och bestämt tills den är seg, fast och slät som en bulldeg. Servera omgående med soppan. Tycker ni det är svårt att få den slät nog med att röra för hand i kastrullen, arbeta den lite i degskålen i matberedaren. MEN det är viktigt att den fått värmt länge nog, så den blivit seg och potatispulversmaken försvunnit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar